Samenlevingscontract

U bent toe aan de volgende stap in uw relatie: u gaat samenwonen. Of de één bij de ander intrekt of dat er besloten wordt samen een huis te kopen of te huren, het is goed om afspraken vast te laten leggen op papier.

Indien u (nog) geen huwelijk of geregistreerd partnerschap wenst aan te gaan, is het laten opmaken van een samenlevingscontract een verstandige keuze.

In het samenlevingscontract kunnen onder andere afspraken worden gemaakt over de inboedel en de betaling van de diverse huishoudelijke kosten. Belangrijker is echter dat een notarieel samenlevingscontract nodig is voor aanspraken op een partnerpensioen en de meeste banken een samenlevingscontract als vereiste hebben voor het verlenen van een hypothecaire geldlening als er geen sprake is van een huwelijk.

Gevolgen bij nalatenschap

Daarnaast kan het wel of niet hebben van een notarieel samenlevingscontract grote gevolgen hebben voor de nalatenschap bij het overlijden van één van de partners.

Volgens de wet erven samenwoners niet automatisch van elkaar. Dit kan echter wel geregeld worden in een testament. Voor de vrijstelling van erfbelasting en het percentage belasting wat betaald moet worden voor het bedrag boven de vrijstelling maakt het wel of niet hebben van een samenlevingscontract een groot verschil.

Zonder een samenlevingscontract is slechts een klein bedrag vrijgesteld van erfbelasting en wordt boven dit bedrag 30 tot 40% belasting geheven. Met samenlevingscontract geldt er een vrijstelling tot een vele malen groter bedrag en wordt er boven dit bedrag 10 tot 20% belasting betaald.

Maak een afspraak bij Notariskantoor Quitz

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Bel ons vandaag nog op telefoonnummer 072 534 58 50 of maak een afspraak via ons contactformulier.